Jocurile cu copiii şi dezvoltarea gândirii critice

09 Noiembrie 2013

 

Ca părinte, una dintre activităţile preferate e să stau şi să-l ascult pe copilul meu bolborosind în lumea lui, în timp ce se joacă pe cont propriu. Îmi place să aud dialogul dintre el şi jucăriile lui, îmi place să aud cum se nasc şi se aplanează conflicte, îmi place să văd cum îşi negociază şi gestionează spaţul de joacă conform nevoilor. Şi cel mai tare îmi place când mă invită să mă joc cu el. “Mama, te joci cu mine?”

1

E o ocazie excelentă să îl învăţ ceva extrem de important: cum să te joci de-a ceva, sau, cu alte cuvinte, cum să te prefaci că eşti într-o altă lume, cum să te joci cu imaginaţie. În timpul jocurilor “de-a ceva”, copiii îşi folosesc imaginaţia pentru a recrea lumea din jurul lor. Joaca “de-a ceva” implică planificare, organizare, memorie. Îi învaţă pe copii să acţioneze în etape, să colaboreze cu alţii, să facă compromisuri, să rezolve problemele în mod creativ, să comunice.

Când ne jucăm, copilul determină ce personaje suntem. Eu sunt Trenuleţul Thomas, sau microbuzul pentru mutări, sau maşina de îngheţată. Indiferent ce rol îmi încredinţează, el e cel care organizează joaca. Astăzi, maşina de îngheţată are nevoie de reparaţii. El îmi spune că am nevoie de o cheie fixă, de un patent şi poate de un ciocan pentru a repara maşina, deşi el e cel care se preface că repară.  Răsuceşte instrumentele, bate în maşina de îngheţată până ce aceasta e gata să revină în circuit. Când a terminat, întreabă “E bine acuma, mama?” – apoi putem să gonim din nou pe drum.

2

Apoi descoperim că nu mai avem benzină şi trebuie să alimentăm, dar la benzinărie e coadă. În faţa noastră alimentează un microbuz pentru mutări.

3

Cu rezervorul plin, ne îndreptăm către drive-through, unde personajul copilului meu comandă “cartofi prăjiţi, Cola, afine” (evident, mâncărurile lui preferate).  Tot el decide cât are de plătit, o sumă care de obicei sună ceva de genul “cinci şaptezeci doi şi nouă, vă rog”. Imită sunetul monezilor pe care se preface că le dă casierului.

4

Apoi conducem până în parcare, unde oprim, iar maşina lui copilul îşi împarte prânzul cu maşina mea.  În fine, la un moment dat,  îşi trimite maşina în time-out, cum numim noi “pauza impusă” atunci când cineva a făcut ceva greşit.

5

Când time out-ul a luat sfârşit, îl aud spunându-i: “Acum vino să vorbim. De acum o să te porţi mai bine?”

6

În cursul jocului, copilul a recreat circumstanţele sale familiare.  A gândit şi organizat joaca noastră în etape. Ajutorul pe care l-a dat tatălui său la repararea diverselor lucruri prin casă l-a învăţat să repare maşina de îngheţată; faptul că m-a văzut dând bani în schimbul cumpărăturilor făcute l-a învăţat să dea bani casierului de la drive-through; iar tacticile mele de disciplinare au fost imitate atunci când maşina lui a fost trimisă în time-out (deşi nu-mi amintesc ce a făcut biata maşină ca să merite time-out-ul).

Există mai multe moduri de a încuraja joaca de-a ceva. În primul rând, trebuie să pregătiţi “scena”. Ajutaţi-vă copiii să creeze un spaţiu de joacă şi lăsaţi-i pe ei să aleagă ce vor să facă, în funcţie de interesele de moment. Ţineţi jucăriile în ordine, astfel încât dinozaurul acela cu pete albastre (nu cel cu pete roşii) să fie uşor de găsit într-un loc anume. La fel procedaţi şi cu machetele jocurilor. Apoi, cumpăraţi piese auxiliare pentru jocuri. La magazinele cu preţ fix se găsesc piese şi jucării ieftine.  Organizaţi-vă bucătăria şi restul casei în aşa fel încât accesoriile pentru copii să fie la nivelul la care pot ajunge copiii.

În fine, găsiţi-vă timp pentru a vă juca cu copiii voştri. Jocul cu ei este ocazia perfectă de a-i învăţa pe cei mici să împartă cu cei din jur, să fie atenţi şi generoşi. Felul în care vă jucaţi voi cu copiii voştri va fi, probabil, felul în care copiii voştri se vor juca cu alţi copii. Aşadar, profitaţi de ocazie şi daţi ce aveţi mai bun; e simplu, distractiv şi extrem de important.

Sursa: http://stayathomeeducator.com/pretend-play-and-how-it-creates-problem-solvers/

Resurse aditionale:

http://ecrp.uiuc.edu/v4n1/bergen.html

http://theimaginationtree.com/2012/01/why-play-is-so-vital-to-learning.html

http://missourifamilies.org/features/childcarearticles/childcare7.htm

http://www.education.com/magazine/article/preschool-pretend-play-encourage/

 

 

 

Citeste si:

De ce ai vrea sa cumperi de la noi?

LIVRARE RAPIDA

Produsele comandate vor ajunge la tine in 24-48 de ore.

TRANSPORT GRATUIT

Pentru comenzile mai mari de 300 de lei, beneficiezi de transport gratuit.

SATISFACTIE GARANTATA

Daca nu esti multumit de produsul cumparat, iti rambursam imediat valoarea.