Idei de jocuri - partea 1

17 Decembrie 2013

De ce joaca e esenţială pentru învăţare? Ei bine....

Copiii sunt jucăuşi din fire

De la cele mai fragede vârste, copiii interacţionează cu lumea înconjurătoare folosindu-se de simţuri, ghidându-se după cei din jur şi imitând acţiunile, sunetele şi comportamentele acestora. Noi suntem cei mai importanţi şi mai influenţi profesori ai copiilor, şi suntem observaţi constant. Nu toţi, însă, ştim instinctiv să ne jucăm cu bebeluşii şi copiii noştri, mai ales dacă nu am avut prea mult de-a face cu cei mici înainte să devenim părinţi. Partea bună e că e foarte uşor să înveţi.

Joaca cu cei mici e mult mai simplă şi mai puţin “de speriat” decât ni s-ar putea părea. De exemplu, oricine ştie, pur şi simplu, cum să se joace de-a “v-aţi ascunselea” cu un bebeluş. Gândiţi-vă la toate abilităţile pe care copiii le pot deprinde din acest joc. Comunicare, interacţiune, cauză şi efect, umor, cum să aştepţi rândul celuilalt, cum să păstrezi contactul vizual cu ceilalţi, cum pot apărea sau dispărea lucrurile, expresii faciale, emoţii, şi lista poate continua. Toate acestea se pot desprinde dintr-un joc simplu, uşor, pentru care nu e nevoie decât de un părinte dispus să se implice.

2.jpg

Copiii îşi dezvoltă capacităţile de învăţare în primii cinci ani

Am fost, la un moment dat, la un curs unde am aflat informaţia asta, care mi se pare edificatoare. Creierul unui copil se dezvoltă mai mult în primii cinci ani de viaţă decât în orice altă perioadă, formând un număr enorm de conexiuni între emisferele stângă şi dreaptă şi pregătind, într-un fel, capacitatea de a asimila informaţii noi în viitor. Un copil care nu are parte de jocuri sau experienţe stimulative va învăţa mai greu după vârsta de cinci ani decât un copil cu care părinţii s-au jucat, căruia i-au vorbit, i-au citit, un copil care a avut parte de stimulare intelectuală constantă. Copiii au nevoie să interacţioneze cu jucării, materiale, natură, cărţi, experienţe multi-senzoriale pentru a pregăti terenul învăţării viitoare. Prea mult privit la televizor va limita interacţiunea senzorială, va împiedica dezvoltarea creativă şi va limita timpul petrecut în comunicare cu ceilalţi. Sigur, e OK ca cei mici să aibă parte de perioade de privit la televizor sau jocuri pe calculator, dar e important să existe un echilibru între activităţi – şi, cum ştim, în cazul unor dintre copii activităţile tind să nu fie tocmai echilibrate.

 “Nu există acţiune, gând, speranţă sau teamă a oamenilor mare care să nu fi fost încercată, experimentată sau măcar anticipată în jocurile copiilor.” Heidi Britz-Crecelius

3.jpg

Cum ne putem juca cu copiii?

Joaca cu cei mici poate lua diverse forme, care ne sunt cunoscute din propria noastră copilărie. Nu e nevoie de nimic neobişnuit sau costisitor; ba chiar, adesea, resursele naturale sau materialele reciclate sunt cele care oferă cele mai interesante şi mai diverse exprienţe. Joaca cu cei mici trebuie să fie distractivă, relaxată, lipsită de presiune, parte a obişnuinţelor zilnice. Iată câteva tipuri de jocuri care pot fi jucate oricând cu cei mici.

4.jpg

Joaca heuristică: 

Sună foarte sofisticat, dar de fapt înseamnă doar joaca cu diverse obiecte. Bunicii noştri şi-au dat seama demult, fără manual sau website-uri care să le spună ce să facă! Dă-i unui copil o jucărie nouă, şi în câteva minute nu va vrea decât să rupă hârtia de împachetat şi să învârtă panglica. Pregătiţi-i un joc în sufragerie, iar copilul vă va urma la bucătărie, unde o să scoată din dulap toate oalele şi cratiţele şi o să înceapă să bată cu lingura în ele!

Toate astea au rostul lor: doar prin încercare şi explorare, copiii pot înţelege cum se folosesc obiectele în viaţa de zi cu zi. De asemenea, părinţii care înţeleg această înclinaţie a copiilor nu mai sunt nevoiţi să scoată mereu portofelul ca să cumpere cea mai recent super-jucărie de pe piaţă. (De fapt, probabil facem copiilor o favoare necumpărând aceste jucării.)      

5.jpg                 

Copiii pot explora tot felul de obiecte banale. Bebeluşii pot începe acest tip de explorare din momentul în care stau în fund! E o activitate mai stimulativă şi mai inteligentă decât o jucărie de plastic sau o jucărie electronică cu una-două funcţii.

 6.jpg                          

Jocul cu dischete de bumbac şi vată. Cine ştie la ce se gândeşte, dar e clar că gândeşte!

 7.jpg                          

Copiii pot umple şi goli o tavă de brioşe cu tuburi de carton, sau pot deschide şi închide cutii.

8.jpg

Copiii pot sorta sau aşeza unul într-altul bolurile dintr-un set de bucătărie.

Va urma!

Sursa: http://theimaginationtree.com/2012/01/why-play-is-so-vital-to-learning.html

Citeste si:

De ce ai vrea sa cumperi de la noi?

LIVRARE RAPIDA

Produsele comandate vor ajunge la tine in 24-48 de ore.

TRANSPORT GRATUIT

Pentru comenzile mai mari de 300 de lei, beneficiezi de transport gratuit.

SATISFACTIE GARANTATA

Daca nu esti multumit de produsul cumparat, iti rambursam imediat valoarea.