Idei de jocuri - partea 3

29 Ianuarie 2014

Vezi partea 1 aici

Vezi partea 2 aici

Joaca pe roluri şi cu personaje imaginare:

Acest tip de joacă se dezvoltă mai devreme decât credem, pentru că se bazează pe simpla imitaţie. Copilul ne vede pregătind masa de trei ori pe zi, şi curând va vrea să învârtă într-o cratiţă de jucărie şi să gătească la un cuptor de jucărie! În magazine se găsesc tot felul de aragaze, păpuşi şi cărucioare, magazine şi tarabe de jucărie, seturi de instrumente de jucărie, căsuţe de păpuşi şi staţii de pompieri. Chiar şi fără bani se pot crea jocuri pe roluri, folosind o cutie de carton care se poate transforma în maşină/ casă / magazin/ navă spaţială/ staţie de poliţie/ barcă etc. Cu cât mai puţin pre-definite sunt jucăriile, cu atât mai mare va fi implicarea creativă a copilului. 

14.jpg

Un picnic pe podea, cu ursuleţul preferat.

15.jpg                      

Servicii poştale într-o cutie de scrisori din carton!

16.jpg

Construirea unei clădiri folosind instrumente de măsurat, unelte şi caschete de protecţie!

  17.jpg                  

Copilul poate merge cu o maşină din carton (umplută cu mingi de plastic, dacă doriţi să adăugaţi o dimensiune senzorială în plus!)

 

Scenele miniaturale:

Aceasta e o altă formă de joc creativ, în care pot intra căsuţele păpuşilor, secţiile de poliţie, staţiile de pompieri, spitalele etc. Scenele miniaturale sunt exact ce le spune numele: reproduceri la scară ale unor decoruri reale, în care există figurine, obiecte, elemente de peisaj şi un element senzorial care să îmbogăţească decorul şi să stimuleze dezvoltarea imaginaţiei, creativităţii şi limbajului. De pe la doi ani şi jumătate, copiii pot începe să îşi creeze propriile poveşti cu ajutorul unor astfel de scene.

IMG_1953.JPG

Decor la malul mării:  scoici, pietricele şi nisip într-o tavă de plastic încăpătoare, cu câteva figurine şi o barcă dintr-o cutie de iaurt.

19.jpg

Fasole uscată, lemn, frunze, scoarţă de copac, paste uscate şi plastilină – şi gata decorul pentru un dinozaur!

Aceste scene miniaturale pot fi create de copiii mai mari singuri, fără ajutor, şi le pot solicita toată atenţia şi interesul.

 

Jocuri afară:

Există studii care arată că cele mai importante amintiri din copilărie sunt plasate, în mare parte, afară. Dacă mă gândesc la amintirile mele, pot spune că e adevărat. Cel mai bine îmi amintesc verile petrecute pe-afară cu fraţii mei, sub cearceafurile atârnate la uscat, pe cărările care străbăteau câmpurile din apropiere, jucându-ne în noroiul din curte sau în nisipul de pe plajă.  Puţine dintre cele mai frumoase momente s-au petrecut în casă. Şi culmea e că nu îmi amintesc să îmi fi fost vreodată frig afară. Sigur, nu toţi avem grădini, dar toţi locuim cât de cât aproape de un parc sau de un spaţiu de joacă, şi putem face, din când în când, excursii la ţară, la mare sau la munte.

       20.jpg           

Copiii pot alerga liniştiţi printr-o băltoacă de noroi din parc. Adesea, cel mai important e pur şi simplu să găsim hainele cele mai potrivite pentru cei mici, şi să fim şi noi îmbrăcaţi cât mai călduros! (Nu strică nici să avem la noi un termos cu ceai sau cafea…)

        21.jpg                   

Pe terenul de joacă se pot dezvolta capacităţile motorii ale celor mici!

22.jpg

Părinţii şi copiii se pot juca împreună în grădină, indiferent de vreme!

23.jpg

E important ca cei mici să aibă în grădină un spaţiu doar al lor, în care să se poată juca fără să vă temeţi că vor strica ceva.

Va urma!

Sursa: http://theimaginationtree.com/2012/01/why-play-is-so-vital-to-learning.html

Citeste si:

De ce ai vrea sa cumperi de la noi?

LIVRARE RAPIDA

Produsele comandate vor ajunge la tine in 24-48 de ore.

TRANSPORT GRATUIT

Pentru comenzile mai mari de 300 de lei, beneficiezi de transport gratuit.

SATISFACTIE GARANTATA

Daca nu esti multumit de produsul cumparat, iti rambursam imediat valoarea.