Părinţii, cei mai buni tovarăşi de joacă

02 Martie 2014

Toţi experţii în psihologie infantilă şi dezvoltarea copilului vă vor spune că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face pentru copiii voştri e să vă jucaţi cu ei. Dar aceiaşi experţi continuă prin a se plânge că părinţii nu prea ştiu CUM să se joace cu copiii lor.

Am o teorie.  Adulţii nu prea ştiu cum să se joace cu copiii pentru că e anti-intuitiv faţă de orice altceva fac ei în restul timpului. Ca adulţi, trebuie să fim puternici, maturi, eficienţi, practici, hotărâţi să obţinem cele mai bune rezultate. Dar tocmai aceste lucruri îi fac pe adulţi să fie ineficienţi ca parteneri de joacă pentru propriii copii.  


Ca să înţelegeţi la ce mă refer, iată câteva reguli pe care părinţii ar trebui să le aplice la joacă:

Nu conduceţi; urmaţi. Când e vorba de joacă, cei mici se pricep mult mai bine decât voi. Trebuie să vă cunoaşteţi locul şi să nu încercaţi să conduceţi, ci să urmaţi ce vă spun ei (cu excepţia cazurilor care privesc siguranţa celor mici).

Fiţi mai scunzi.  Vorba vine; ideea e că, oricând puteţi, ar trebui să coborâţi la nivelul celor mici – atât fizic, cât şi emoţional. Încercaţi să vedeţi lumea prin ochii celor mici.

Nu urmăriţi nici un scop.  Joaca adevărată nu urmăreşte niciun scop. Nu există un mod corect şi un mod incorect de te juca: cum se întâmplă, se întâmplă. Joaca trebuie să fie liberă, degajată, şi astfel poate deveni nu doar o ocazie perfectă pentru a încuraja copiii să îşi folosească imaginaţia, ci şi cea mai bună metodă prin care copiii pot învăţa în mod natural. Şi nu uitaţi: ora de joacă e valabilă şi pentru părinţi, nu doar pentru copii – aşadar, relaxaţi-vă şi bucuraţi-vă de joacă!

1.jpg

Peste / sub

Jocurile care implică colaborarea între jucători vă pot oferi o idee perfectă despre perspectiva celor mici asupra vieţii. Când aveţi câteva minute, încercaţi să vă jucaţi Peste / Sub – şi s-ar putea să fiţi uimiţi.

Pregătirea

1. Începeţi prin a decide unde vreţi să mergeţi. Poate fi vorba despre un loc real, precum bucătăria, sau vă puteţi gândi la locuri mai spectaculoase, precum Tărâmul Dinozaurilor sau Castelul Prinţesei. (Oricare ar fi destinaţia, alegeţi un loc fizic la aproximativ 4-5 metri ca ţintă într-un joc de 5-6 ture.) Lăsaţi-I pe cei mici să aleagă destinaţia şi apoi urmaţi-i pe ei.

2. Decideţi cine e “peste” şi cine e “sub”. Decizia trebuie să fie, din nou, a celor mici.

3. Folosindu-vă doar corpurile şi imaginaţia, jucătorul de “peste” trebuie să parcurgă fiecare etapă a jocului peste celălalt jucător, iar jucătorul de “sub” trebuie să parcurgă toate etapele pe sub tovarăşul de joacă.

Jocul

Iată câteva idei cu care să demaraţi. Notă:  Ideile sunt concepute pentru părinţi, dar se pot adapta şi pentru copii. Dar copiii trebuie să îşi creeze propriile obstacole de peste/sub, pe cât posibil.

  • Treci PESTE DEAL (staţi în genunchi şi lăsaţi-i pe cei mici să se caţere peste voi)
  • Treci SUB POD (formaţi un pod din întregul corp sau din picioare, şi lăsaţi-i pe cei mici să treacă pe dedesubt)
  • Treci PESTE TIGRUL GÂDILICIOS (staţi pe spate; cei mici trebuie să treacă peste voi în timp ce voi îi gâdilaţi)
  • Treci pe SUB POARTĂ (staţi pe spate; ridicaţi un picior în aer şi coborâţi-l la interval scurte; cei mici trebuie să se strecoare pe dedesubt)
  • Treci PESTE CEAINIC (staţi pe jos în forma unui ceainic. Când cei mici se urcă peste voi ca să treacă dincolo, şuieraţi ca un ceainic care fierbe)
  • Treci pe SUB BALTĂ (staţi pe burtă, cu burta uşor dezlipită de podea; cei mici trebuie să “înoate” pe sub voi)
  • Treci PESTE VIERME (întindeţi-vă pe jos şi mişcaţi-vă ca un vierme; cei mici vor trebui să treacă peste voi în timp ce “viermuiţi”)
  • Treci pe SUB TUNEL  (staţi pe jos în genunchi şi coate; cei mici trebuie să treacă pe dedesubt)

Distracţie plăcută!

Sursa: http://movingsmartblog.blogspot.ro/2010/12/parents-make-best-playmates.html

Citeste si:

De ce ai vrea sa cumperi de la noi?

LIVRARE RAPIDA

Produsele comandate vor ajunge la tine in 24-48 de ore.

TRANSPORT GRATUIT

Pentru comenzile mai mari de 300 de lei, beneficiezi de transport gratuit.

SATISFACTIE GARANTATA

Daca nu esti multumit de produsul cumparat, iti rambursam imediat valoarea.