Plictiseala e un lucru bun

06 Mai 2014

“Plictiseala e un lucru bun”, asta e părerea mea. Sigur, copiii mei se strâmbau când spuneam asta, pentru că ei vroiau să le ofer soluţii de-a gata pentru plictiseală. Dar eram convinsă şi atunci, şi acum sunt cu atât mai sigură, că nu e o idee bună să salvăm mereu copiii din ghearele plictiselii.

Ai rămas în copac şi nu ştii să cobori? Vin imediat să te ajut.

Ai o temă pe care nu ştii cum s-o rezolvi? Sigur. Cum pot să te ajut?
Te plictiseşti şi nu ştii ce să faci? Descurcă-te.

Dacă vi se pare că sună a cruzime, citiţi mai departe. Dacă sunteţi de acord, treceţi direct la sfârşitul acestei postări, ca să culegeţi câteva idei utile pentru zilele acelea inevitabile de “mami, m-am plictisiiiiiiiit”.

1.jpg

Beneficiile plictiselii

Plictiseala nu e o boală fatală; nu e sfârşitul lumii. Dimpotrivă, de fapt. Plictiseala poate fi începutul unui drum nou şi plin de surprize plăcute pentru cei mici.

Duce la descoperiri şi aventuri. E o fereastră deschisă către posibilităţi nebănuite, care ne pot schimba sau îmbunătăţi viaţa.

Plictiseala întăreşte caracterul. E o ocazie perfectă pentru ca cei mici să înveţe să se descurce singuri, să devină conştienţi de sine şi încrezători în forţele proprii.

Stimulează creativitatea şi originalitatea. Plictiseala e o ocazie de a inventa ceva, o modalitate de a învăţa ceva despre lume şi despre sine. Fără un set de instrucţiuni, copilul e obligat să experimenteze şi să descopere modul său de a face lucrurile. Adesea, din aceste experimente se nasc preocupări pasionate şi fascinante. Iar dacă cei mici sunt cu adevărat interesaţi de ce fac, se vor ţine de activitatea respectivă mai mult, şi vor învăţa mai multe din ea.

Aşadar, eu zic: Lăsaţi-i să se plictisească!

Dar când?

3.jpg

Un program prea încărcat

S-a scris mult în ultimii ani despre programul prea încărcat pe care îl facem copiilor noştri, şi despre potenţialele sale efecte negative. Prea puţină relaxare poate crea un stress nenecesar celor mici, poate precipita oboseala şi epuizarea şi îi poate priva pe cei mici de timpul de care au nevoie, în mod natural, pentru a explora, descopri, gândi, imagina şi crea pe cont propriu.

Antidotul evident este să creăm mai mult timp, în programul copiilor noştri, pentru joaca liberă – inclusiv pentru plictiseală.

Dar cel mai mare pericol care se ascunde în spatele calendarelor bine puse la punct este falsa lecţie despre utilizarea timpului: adesea măsurăm timpul după “cât de mult putem înghesui în el”, în loc să îl măsurăm după “cât de mult putem obţine de pe urma lui”.

4.jpg

"Mami, m-am plictisiiiiiiit!"

Copiii nu au răbdare atunci când nu au nimic de făcut. Dacă nu li se oferă o soluţie de-a gata, ei vor recurge la imaginaţia proprie şi îşi vor descoperi propria ingeniozitate. Dar, pentru ca asta să se întâmple, trebuie să aveţi încredere în ei – şi să aveţi încredere în puterea plictiselii.

Aşadar, ca să vă ajut să contracaraţi temuta propoziţie “Mami, m-am plictisiiiiit!”, iată câteva strategii de “dezplictisire” care ar putea fi utile.

 

Strategii de “dezplictisire”

1. Nu rezolvaţi problema. Atunci când copilul se plânge că e plictisit, evitaţi să acţionaţi. Arătaţi înţelegere şi simpatie faţă de problema lui, ca el să ştie că vă pasă; dar nu îi oferiţi soluţii. În schimb, contracaraţi cu întrebări.

"Ce ţi-ar plăcea să faci?"

"Ce ai făcut ultima dată când te-ai plictisit?"

Uneori, cei mici au nevoie doar să verbalizeze problema pentru a găsi soluţia. Alteori nu e aşa de simplu. Dacă soluţia nu vine, iată câteva alternative:

Sugeraţi o schimbare de decor: "Nu vrei să te joci în curte / în faţa blocului?" Sugeraţi o altă jucărie: "Nu vrei să găseşti o jucărie cu care nu te-ai mai jucat demult?" Sugeraţi un tip de activitate: "Nu vrei să construieşti ceva? Ce ţi-ar plăcea să construieşti?"

Observaţi că toate aceste întrebări sunt deschise; cei mici vor trebui să răspundă singuri. Încercaţi să nu oferiţi indicii de niciun fel. O parte decisivă a dezvoltării celor mici e să înveţe să ia decizii singuri – inclusiv decizia de a îşi alege singuri jocurile.

Şi, chiar dacă e evident pentru unii, o voi spune oricum: televizorul, computerele, jocurile video sunt parte din problemă; ele nu sunt şi soluţia. Copiii nu învaţă nimic util doar privindu-I pe alţii cum fac lucruri.

6.jpg

2. Nu interveniţi. Timpul liber ar trebui să fie, pe cât se poate, neîntrerupt şi nesupravegheat (sigur, dacă nu apar probleme legate de siguranţa copiilor). Asta înseamnă că părinţii trebuie să se ţină deoparte. Timpul liber al unui copil, petrecut singur sau cu tovarăşii de joacă, trebuie să fie doar al său, petrecut aşa cum vrea.

Pe de altă parte, dacă cel mic solicită din timpul vostru pentru a vă juca cu el, ar trebui să i-l acordaţi fără ezitare oricând puteţi. Invitaţiile la joacă constituie punţi de încredere între părinţi şi copii. Dar, dacă cel mic vrea să îi fiţi mereu tovarăş de joacă, trebuie să îl ajutaţi să ajungă la un anume echilibru. E important să înveţe să se joace şi pe cont propriu, chiar dacă asta înseamnă că o vreme va trebui să suportaţi multe reclamaţii de tipul “Mami, m-am plictisiiiit!”.

7.jpg

3. Respectaţi alegerea celor mici. Indiferent ce alege copilul să facă în timpul său de joacă liberă, trebuie să îi acceptaţi alegerea, să arătaţi interes faţă de descoperirile sale, să îi încurajaţi curiozitatea şi perseverenţa, şi, eventual, să îl încurajaţi să privească mai departe, întrebându-l ce va face după aceea.

Reţineţi ce vă spune şi încurajaţi-i interesul faţă de subiectul respectiv. De exemplu, dacă cel mic se hotărăşte să creeze o urmă de dinozaur în curte, cât timp va susţine acest interes? Dacă durează mai mult de două-trei zile, merită să îi sugeraţi un drum la librărie sau bibliotecă în căutarea unor cărţi despre dinozauri.

8.jpg

Aşadar, data viitoare când veţi auzi “Mami, m-am plictisiiiit”, reţineţi: acesta e semnalul vostru pentru a nu face nimic! Şi cred că putem cădea de acord: mamele merită din plin un interval de timp în care să nu facă nimic.

Sursa: http://movingsmartblog.blogspot.ro/2011/06/mommy-im-bored.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste si:

De ce ai vrea sa cumperi de la noi?

LIVRARE RAPIDA

Produsele comandate vor ajunge la tine in 24-48 de ore.

TRANSPORT GRATUIT

Pentru comenzile mai mari de 300 de lei, beneficiezi de transport gratuit.

SATISFACTIE GARANTATA

Daca nu esti multumit de produsul cumparat, iti rambursam imediat valoarea.